HTML

Családfakutatásom története

Régóta érdekelnek az őseim. Felkutatásuk történetet jegyzem ebben a blogban.

Friss topikok

  • Onkie: Sajnos az apai ág kikutatásáról nem készült dokumentáció. Ha jól emlékszem, tavaly nyáron diktálta... (2011.07.09. 00:49) Eddigi eredményeim

Címkék

Nagy előrelépés

2011.08.19. 01:23 :: Onkie

2011. augusztus 18., csütörtök

Tegnap hirtelen sokat lendültek előre a dolgok. Nagynéném előszedett különféle családi iratokat, és néhány szépszülőmig felvezette az ágat. Azonban azt mondta, sok iratot nem is ért, sok iratban nem egyeznek dolgok, úgyhogy majd közösen bogarászunk… úgyis megyek meglátogatni a hétvégén.

Az „új” rokonok: dédapám, Breitung József (szül. Majs, 1899) adatait kibővíthettem, valamint felfedeztük ükapámat, Breitung Bélát (szül. 1853) és ükanyámat, Murai Marit (szül. 1860), a másik ágon ükszüleim Jeszenszky Sándor (szül. Eszék, 1875) és Szekeres Mária (szül. Hercegszölős, 1860) adatait sikerült bővíteni. Fény derült néhány szépszülőre is: Breitung Ferenc és Erdődy Ida, Jesenski János (egyelőre a név megváltozásáról nincs infónk) és Varga Ilona, Szekeres András és Novák Rozália. Kíváncsi vagyok, hogy ezen túlmenően mit rejthetnek a különböző latin és horvát nyelvű iratok, meg hogy milyen infók nem stimmelnek…

Most jön a dolgok érdekes része. Internet. A Jesenski-Jeszenszky neveket kerestem. Találtam is egy Eszék-baranya megyei magyar kisebbségi képviselőt, akinek Jesenski a vezetékneve. Megszereztem a címét, és ma meg is írtam a neki szánt levelet.

Érdekesebb eredmény azonban a RadixFórum. Egy hozzászólásban találtam rá egy nagyon hasznos adatbázisra. Segítségével bukkantam rá Illyés István ükapám második házasságára, és az innen született gyermek házasságára is. Ezzel jó néhány kérdés meg lett válaszolva, és mivel az anyakönyvben feltüntetik a szülőket is, két ősre sikerült rábukkanni.

Ugyanitt egy Breitung Béla (szül. 1883) is fellelhető, akinek szülei Breitung Béla és Muray Mária – vagyis minden bizonnyal a dédapám bátyja! Különös, hogy 16 év a korkülönbség. Persze, csak ha minden feltételezés jó.

A nővérem felfedezni vélt egy Csürös Rozáliát is, aki talán az ükapánk húga lehet, de egyelőre kevés adatunk áll rendelkezésre. Ám így is aránylag nagy előrelépést sikerült tenni.

Ma a nővéremmel összeszedtünk még egy adag kérdést, amit majd fel tud tenni, amikor felhívja telefonon a Gazsit (néhai nagymamám bátyját). Remélem, azért egy héten belül összejön a telefonos „randevújuk”, mert kezdek nagyon izgulni. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladfa.blog.hu/api/trackback/id/tr703163991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása